Turpinot pārskatīt šo lapu, Jūs piekrītat sīkdatņu saglabāšanai Jūsu ierīces atmiņā.

Turpināt Vairāk informācijas

liepajniekiem.lv

25.10.2019 Šogad Latvijā lielākais ķirbis izaudzēts Kuldīgas pusē; uz titulu pretendēja arī oga no Nīcas novada Pērkones

Šogad Latvijā lielāko ķirbi, kura svars ir 329,5 kilogrami, izaudzējusi Gundega Neimane Kuldīgas pusē, aģentūru LETA informēja mazumtirgotāja "Maxima Latvija" pārstāvji.

Otrās vietas ieguvējs ir Ingrīdas Kuzmickas audzētais 216,5 kilogramu smagais ķirbis, savukārt trešo vietu ieguva Martas Dupkevičas 135 kilogramu smagais ķirbis. Sekoja Lindas Kuzmickas 124 kilogramu smagais ķirbis no Ādažu puses un vēl divi Kuzmicku ģimenes ķirbji, kas svēra 123 un 90 kilogramus.

Čempionāta finālā uz Rīgas Zooloģisko dārzu tika atvesti kopumā desmit Latvijas lielākie ķirbji no Kuldīgas, Dobeles, Ventspils, Ādažiem, Nīcas un Auces. Tos mērīt un svērt palīdzēja Latvijas spēkavīri Agris Kazeļņiks un Aivars Šmaukstelis.

Nīcas novada Pērkonē "Zvejnieku" mājās izaudzētā 72 kilogramus smagā oga apkārtmērā 207x144 centimetri ir liepājnieku Jekstu ģimenes lolojums. Līga Jekste portālam liepajniekiem.lv pastāstīja, ka čempionātā startējuši jau trešo reizi.

Pagājušā gadā izaudzētais bijis par mazu, lai "tiktu uz vietas", Rīgas Zooloģisko dārzu. Par šā gada rezultātiem Līga saka, ka tāpat esot prieks, lai arī beigās palikuši 7.vietā. "Bija iemesls, lai ar ģimeni aizbrauktu uz zooloģisko dārzu. Mums iedeva ieejas biļetes, varējām pēc tam visu izstaigāt, apskatīt. Bija visiem kopā labi pavadīta diena," viņa vērtēja, un piebilda, ka reizē arī pamācījusies no profesionāļiem, kā tad viņiem izdodas izaudzēt tik lielas ogas.

"Galvenais noslēpums ir sēklās," atklāj L.Jekste. Tās tiekot speciāli pasūtītas. No kurienes, to, protams, neviens neatklājot. Sēklu izvēle – tas esot nopietns darbs.

Kādas šķirnes pārstāvis ir Jekstu ģimenes lolojums, Līga nemācēja teikt. "Tētis audzē visvisādus ķirbjus, vairāk gan dekoratīvos, bet, kad ieraudzīju, ka arī tādi ir iespējami, teicu, ka gribu pamēģināt. Tā nu sēklas saņēmu dāvanā. Tas bija pirms trīs gadiem," atminas sieviete. Brangākā oga viņu dārzā arī izaugusi tieši pirmajā gadā – 109 kilogramus smaga. Toreiz čempionātā ierindojušies piektajā vietā. Jautāta, vai ķirbju audzēšana un pēcāk dalība čempionātā, nav izveidojusies par tradīciju Jekstes ģimenē, Līga smaidot atbild apstiprinoši: "Kad jau bijām ceļā uz mājām, meitas pirmās izteicās, ka nākamgad arī brauksim. Tas nozīmē, ka pavasarī atkal stādīsim un audzēsim."

Parasti katrs no ģimenes locekļiem izvēlas savu stādiņu, to aprūpē un lolo īpaši. Tiek skatīts, kā tam labāk – saulītē, vai jāpasargā no vējiem. Ķirbīši arī tiek fotografēti, lai varētu izsekot, kā tie mainās un aug.

Šogad lielāko izdevies izaudzēt tieši mammai. "Meitenēm bija nedaudz mazāki, tie uz finālu netika," par šā gada ražu pastāsta Līga. Ķirbji aug Pērkonē, tēta Arņa vecāku mājās. Šeit tiekot pavadīta lielākā daļa vasaras, bieži vien arī brīvdienās Jekstu ģimene turp dodas.

Ogu no Nīcas novada uz zooloģisko dārzu Rīgā aiztransportējuši čempionāta rīkotāji. "Nē, domāt, kā ķirbi kaut kur nogādāt, mums nevajadzēja. Pateicām, kur mūs var atrast, un atbrauca pakaļ," atminas L.Jekste. Pēc konkursa tas palicis zooloģiskajā dārzā un kļūs par gardu uzkodu tā iemītniekiem. "Sapratu, ka ēdamais, šie desmit finālisti, pietiks līdz jaunajam gadam. Pirmos pabaroja pērtiķus." Vaicāta, vai arī Jekstu ģimenē ir kāda iecienīta ēdiena recepte no ķirbja, Līga sacīja, ķirbis ēsts vairāk, kad meitenes bijušas mazākas. Tagad tik ļoti vairs nesanākot. Taču praktizē un no šīs ogas gatavo pankūkas. Šogad mamma Līga gribot izmēģināt pagatavot ķirbi krēmzupā.

Jau ziņots, ka Latvijas lielākā ķirbja čempionātam, kurš šogad norisinājās 14.reizi, kopumā tika pieteikti 17 ķirbji no sešiem Latvijas novadiem - Kuldīgas, Ādažu, Ventspils, Skrundas, Nīcas un Bēnes.

Līdz šim čempionāta vēsturē Latvijā smagākais ķirbis uz svariem tika celts pērn - Kuldīgas novadā izaudzētais ķirbis svēra 574 kilogramus.